Durven vragen

Zo werkt het niet

Mensen die de zorg hebben voor iemand die ziek of gehandicapt is, zijn mensen die dag in en dag uit bezig zijn met zorgen. Geen zorgen om zichzelf, want daar komen deze mensen doorgaans niet eens aan toe. Het zijn zorgen om andere mensen, die niet in staat zijn om voor zichzelf te zorgen en die daarom altijd hulp nodig hebben. Waarschijnlijk ken je wel een stel of persoon die de zorgen heeft voor iemand die zichzelf niet meer kan helpen vanwege ouderdom, ziekte of een handicap.

We bieden de mensen geen hulp aan, omdat we in het verleden ooit eens gezegd hebben dat zij altijd om hulp kunnen vragen. Dat we altijd klaarstaan. Maar zo werkt het niet. De mensen die elke dag bezig zijn met de zorgen voor iemand anders, willen de last niet op de schouders van iemand anders leggen omdat zij weten hoe zwaar of vervelend het kan zijn. Zij zien meestal zelf niet eens in dat een paar uur aflossing genoeg kan zijn om zelf weer helemaal fit te worden en tot rust te komen.

Wacht daarom niet totdat er iemand voor je deur staat en je om hulp vraagt. We zijn intelligente wezens en kunnen zelf prima inschatten wanneer we iemand kunnen helpen. Om je op weg te helpen, hebben we een aantal dingen onder elkaar gezet die dagelijks moeten gebeuren en waar zeker hulp bij gewenst kan zijn.

 

Boodschappen doen

mrgreenOudere mensen, zieke mensen en gehandicapten zijn niet altijd in staat om zelf boodschappen te doen. Het kost te veel energie of te veel moeite. De mantelzorgers verliezen enorm veel tijd met het doen van de boodschappen, omdat er vaak speciale producten en merken gewenst zijn. Wil je een mantelzorger helpen, vraag dan een keer om een boodschappenlijstje zodat je dit over kunt nemen. Het kost je maximaal een uur of twee, en je helpt de mensen er enorm mee.

 

Het huishouden

Het huishouden is een terugkerend iets en bij mensen die zichzelf niet kunnen verzorgen, is het vaak een opeenstapeling van taken zoals de afwas, eten koken, stofzuigen en de was. Wil je een mantelzorger helpen, vraag dan eens of je een keertje mee kunt om wat taken over te nemen. Dit is zeker wenselijk, omdat de meeste mantelzorgers zelf ook een huishouden hebben, waarin vaak van alles blijft liggen omdat zij te veel tijd bij anderen door moeten brengen.

 

Een gesprek of afleiding

Wil je iets doen voor de oudere mensen, voor mensen die ziek zijn of een handicap hebben? Ga dan eens bij deze mensen aan tafel zitten en vraag wat ze graag willen doen. Veel van deze mensen voelen zich buitengesloten en komen nauwelijks in gesprek met mensen. Het spelen van een spelletje, een stukje lopen buiten of gewoon even een kopje koffiedrinken samen is iets waar we vaak geen tijd voor hebben omdat we al onze verplichtingen hebben. Schrap eens een paar verplichtingen en neem de tijd voor iemand die alle tijd van de wereld heeft – het maakt een groot verschil en je bent er vaak niet eens meer dan een half uurtje aan kwijt. Maar nog veel belangrijker: Je maakt er iemand ontzettend gelukkig mee.